4 personer
Upplev en kulinarisk resa med vårt recept på tonfisksteak med mojo rojo och sötpotatisaioli. Denna läckra rätt är en hyllning till det bästa av det globala köket, där saftig tonfisksteak möter de intensiva smakerna av den spanska mojo rojo-såsen. Sötpotatisaiolin tillför en krämig och subtilt söt balans, perfekt för att komplettera den kraftfulla tonfisken. Perfekt för en sommarmiddag ute eller som en speciell rätt vid en festlig samling. Låt varje tugga ta dig på en smakresa du sent kommer att glömma, med Hemdeli som din guide till gourmetmatlagning hemma.
Ingredienser
Tonfisksteak
- 600-700 g tonfisksteak från Hemdeli.se
- ”fina fisken”-krydda
- havssalt
- 4 ägg
- 4 tomater
- 2 lime
- 1 ask salladsskott
Mojo rojo
- 2 grillade paprikafiléer från burk (eller hemgrillade)
- 1 tomat, delad i bitar
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1 krm paprikapulver
- 0,5 tsk tabasco
- 100 g skalad, skållad mandel
- 2 vitlöksklyftor
- 0,5 dl hackad bladpersilja
- 0,5 dl olivolja
- salt och peppar
Sötpotatisaioli
- 1 stor sötpotatis, eller 2 små
- 0,5 dl pressad citron
- 1 msk färsk riven ingefära
- 1 vitlöksklyfta
- 2 äggulor
- 1 dl olivolja
- salt och peppar
Tillagning
- Börja med såserna
- Blanda alla ingredienserna utom oljan till mojo rojon i en mixer
- Häll långsamt ner oljan efter hand
- Häll upp i en skål
- Skala sötpotatisen
- Dela i tärningar och koka i 4-5 min i en kastrull med vatten och lite salt
- Häll av vattnet
- Blanda potatisen med resten av ingredienserna i en mixer, mixa och häll efterhand i oljan
- Häll upp i en skål
- Koka äggen i 7 min.
- Kyl ner och skala, dela äggen i 2 delar
- Skölj tomaterna och dela dem
- Skölj salladen
- Skölj och dela limen
- Fördela ut detta på 4 tallrikar
- Stek eller grilla tonfisksteaken snabbt, beroende på hur pass rå du vill ha den
- Krydda med Fina fisken kryddan och salt
- Dela tonfisken i snygga bitar och lägg upp med grönsakerna och ägget
- Servera tillsammans med såserna
Smaklig måltid!