Skrejrygg med blomkål och brynt fänkålssmör, 4 personer
600 g skrejrygg
1 kg blomkål
2 dl vispgrädde
2 dl vatten
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk honung
2 msk olivolja
salt
2 msk smör + 2 msk rapsolja till stekning
1 msk mortlade fänkålsfrön
1 citron, färskpressad saft + rivet skal
Sätt ugnen på 180 grader varmluftsfunktion. Skär av buketterna från blomkålen. Riv lite av topparna från några blomkålsbuketter att ha till garnering. Lägg hälften av buketterna i en kastrull och koka tillsammans med grädde, vatten och lite salt på medelvärme tills buketterna är mjuka. Mixa till en puré. Resten av buketterna rostas i ugnen med lite olivolja och salt i ca 20 min. Salta fisken och stek den i smör och rapsolja ca 5 min på varje sida, den skall ha en innertemperatur på ca 50 grader. Bryn smör och fänkålsfrön på medelvärme tills det skummar. Smaksätt med pressad citron och rivet citronskal. Servera fisken med blomkålspurén, rostad blomkål och det brynta smöret, toppa med den rivna råa blomkålen.
Smaklig måltid!
Foto: Mette Ottosson , Recept och styling: Gladmage Catering