Rödingfilé med vit portvinssås, lingonaladåb, pressad mandelpotatispuré och stekta skogschampinjoner,
4 personer
En underbart god rätt! Lite pysslig, men förskräcks inte! Resultatet är mödan värd!
4 rödingfiléer med skinn (ca 200 g styck) från Hemdeli.se
1 tsk salt
Marinad:
1 dl vatten
0,5 dl äppelcidervinäger
1 dl vitt vin
1 lagerblad
skal och saft från en halv citron
2 kvistar rosmarin
2 vitlöksklyftor
1,5 msk strösocker
Tillbehör:
600 g mandelpotatis, skalad, kokt och pressad
Smörstekta skogschampinjoner
Röd basilika eller lollorossosallad
Vit portvinssås:
1 liten gul lök
1 dl fint skuren purjolök
1 liten fint tärnad palsternacka
ca 50 g fint tärnad rotselleri
1 msk smör
1 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
1 fiskbuljongtärning
1,5 dl creme fraiche
3 msk portvin
smaka av med salt och svartpeppar
Lingonaladåb:
1 gelatinblad
0,5 dl vatten
1 msk gin
1 krm rosmarin, gärna färsk, hackad
0,5 dl strösocker
1 dl frysta lingon
Börja med lingonaladåben. Den kan göras flera dagar i förväg. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Blanda gin, rosmarin och socker. Koka upp och tag av från värmen. Låt dra i 5 minuter. Tag upp gelatinbladet och låt det smälta i den varma lagen. Vänd ner lingonen försiktigt. Häll upp i små formar eller snapsglas. Ställ kallt.
Gör sedan såsen. Den kan med fördel göras dagen innan. Fräs grönsaker och rotsaker i lite smör. Tillsätt vatten, vin och buljongtärning. Låt sjuda 20-25 min under lock. Tillsätt creme fraiche och mixa såsen. Smaka av med portvin, salt och peppar. Värm såsen vid servering och skumma gärna upp den med mixerstav.
Sätt ugnen på 200 grader. Vik fisken dubbel i en eldfast form med kanter, och salta runt om. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och låt den sjuda i 5 minuter. Häll den kokande marinaden över fisken. Täck med folie, och sätt in i ugnen ca 8 minuter. Tag ut och servera fisken med den pressade mandelpotatisen, portvinssåsen och den friska lingonaladåben!
Smaklig måltid!
Foto: Mette Ottosson , Recept och styling: Gladmage Catering