Scampi på spett
Scampi på spett, marinerade med en asiatisk grön kryddröra, samt en aioli gjord på samma goda röra, 4 personer
24 st Scampi från
8 st små träspett, blötlagda
Asiatisk grön kryddröra:
1-2 krukor koriander
1 kruka thaibasilika
3 stjälkar hackad mynta
1 stark grön chili, urkärnad och finhackad
5 cm ingefära, skalad och hackad
4 vitlöksklyftor, skalade och hackade
Saft och rivet skal av en lime
2 hackade salladslökar
3 msk neutral rapsolja eller olivolja
0,5 tsk salt
nymald svartpeppar
Aioli smaksatt med asiatisk grön kryddröra:
2 äggulor
1 msk risvinäger (går även bra med vitvinsvinäger)
0,5 tsk salt
2 dl neutral rapsolja
2-3 msk asiatisk grön kryddröra
smaka av med havsalt, nymald svartpeppar och en nypa socker
Till servering: Lime, en god krispig sallad
Börja med att lägga spetten i blöt (gäller endast om de skall grillas, då tar inte spetten eld). Tina scampin och låt dem rinna av på hushållspapper.
Gör kryddröran. Mixa eller mortla alla ingredienser till en jämn pasta. Tillsätt ev mer olja, och smaka av med salt och peppar.
Gör sedan aiolin. Blanda äggulorna med vinägern och kryddröran i en mixerskål. Mixa och droppa efterhand i oljan. Smaka av med havssalt, nymald svartpeppar och ev en nypa socker!
Marinera scampin en liten stund i 2 msk av kryddröran. Trä dem 3 och tre på spetten. Grilla på grillen, eller i en het stekpanna i lite neutral rapsolja. Det går snabbt någon minut, eller två på varje sida. Servera med aiolin, lite extra kryddröra, lime och en god sallad!
Smaklig måltid!
Foto: Mette Ottosson , Recept och styling: Gladmage Catering