Räkor med saffransaioli & nybakat bröd
4 personer
Ingredienser
Räkor
- 1,5 kg räkor 50/70 eller 40/60 från
- 2 citroner
Saffransaioli
- 0,5 kuvert saffran
- 2 äggulor
- 2 vitlöksklyftor
- 0,5 röd chili, finhackad
- 2 msk vitvinsvinäger
- 2 dl neutral rapsolja
- havssalt och svartpeppar från kvarn
Enkla havrebaguetter
- 2,5 dl fiberhavregryn
- 10 dl vetemjöl
- ett halvt paket jäst
- 2 tsk salt
- 1 msk honung
- 6 dl ljummet vatten
Tillagning
Baguetter
- Blanda ett halvt paket jäst med salt och honung
- Häll på 6 dl ljummet vatten, 2,5 dl fiberhavregryn samt 10 dl vetemjöl
- Rör tills allt mjöl är inrört i degen
- Jäs 1-2 timmar
- Häll ut degen på mjölat bakbord utan att knåda
- Dela i tre delar med hjälp av degskrapa
- Vrid baguetterna och lägg dem på en plåt
- Grädda i 250 grader i 15 minuter
- Vrid ner till 150 och grädda i ytterligare 15 minuter.
Aioli
- Lägg äggulorna, saffran, vitlök, chili, vitvinsvinäger, salt och peppar i en mixerskål, eller matberedare
- Droppa ner oljan försiktigt medan du mixar aiolin
- Smaka av med ytterligare salt och peppar om det behövs
Servera räkorna med brödet och aiolin, citron och gärna en god ost. Smaklig måltid!
Foto: Mette Ottosson
Recept och styling: Gladmage Catering