Stekt torskfilé med spetskål och brynt smörhollandaise

4 personer

Ingredienser

  • 600 g torskfilé
  • 1 msk smör+1 msk rapsolja
  • 400 g spetskål
  • 2 msk rapsolja
  • salt och peppar
  • Kokt potatis alt potatisstomp
Hollandaise
  • 150 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 msk citronsaft
  • salt 80g
Garnering
  • hasselnötter, rostade och grovt hackade
  • 1 ask krasse

Tillagning

  1. Börja med att dela spetskålen i mindre bitar
  2. Massera in olivolja, salt och peppar
  3. Baka den i ugnen på 225 grader i 15-20 min, tills den fått fin färg
  4. Gör under tiden hollandaisen, börja med att bryna smöret
  5. Lägg äggulor och citronsaft i en liten kastrull på låg värme, vispa hela tiden tills det börjar tjockna, och dra från värmen
  6. Droppa det brynta smöret under fortsatt vispning, smaksätt med lite salt (vill du inte göra egen så köp färdig hollandaise, smaksätt ev med lite brynt smör och citron)
  7. Dela torskfilén i 4 bitar
  8. Stek torsken i smör och rapsolja i några minuter på var sida
  9. Salta och peppra
  10. Lägg genast upp på fyra tallrikar med spetskålen och ev potatis, häll över såsen och toppa med hasselnötter och krasse

 

Smaklig måltid!

Foto: Mette Ottosson
Recept och styling: Gladmage Catering