Hummer naturell med 2 såser
Hummer naturell med 2 såser och ”hummerbröd”, 4 personer
2-4 humrar från á 500 g/st (beror på om du vill ha en halv eller en hel!)
2 citroner
Salsa Verde:
1 tsk limesaft
1 tsk dijonsenap
2 äggulor
1-2 vitlöksklyftor
1 msk koriander, hackad
1 msk gräslök, hackad
¾ dl olivolja
¾ dl neutral rapsolja
lite havssalt
Salsa spaniola:
1 gul paprika, grillad och skalad
1 msk citronsaft
2 äggulor
2 krm spiskummin
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
¾ dl olivolja
¾ dl neutral rapsolja
lite havssalt
Hummerbröd med dill och tomat:
50 g jäst
1 msk honung
0,5 dl vatten
11 dl mjöl
3 msk tomatpuré
1 msk dillfrön
1 st ägg
Svarta oliver, alt torkade enbär till ögon (enbär är finast om du gör portionsbröd)
Börja med brödet. Smält jästen i en stor bunke med salt och honung. Tillsätt det 37-gradiga vattnet och rör om. Tillsätt mjöl tills degen har blivit fin och smidig. Rör ner tomatpuré och dillfrön. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg lite mjöl på degen och låt den jäsa under duk i 20 min. Jobba in det sista mjölet på bakbordet. Degen kan formas till en hummer alt kräfta så här:
Om du vill göra portionsbröd så dela degen i åtta bitar. Tag en bit och dela den i två bitar. Forma den ena delen till en avlång kropp. Snitta längs ryggen för att få ett pansarlikt utseende. Platta till i ”stjärtändan och klipp 2-3 gånger för att skapa stjärten. Dela den andra delen i 2 delar, men spara en liten snutt till spröten. Rulla bitarna till klor och klipp upp dem för att skapa nypor. Lägg dem i huvudhöjd. Rulla 2 långa spröt, och fäst längs ryggen som känselspröt. Sätt in 2 enbär som ögon, Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 20 min tills de fått fin färg. Vill du bara ha en stor hummer, så gör du på samma vis men tar hela degen, och använder oliver till ögon!
Gör sedan såserna, börja med Salsa Verde. Mixa limesaft, dijonsenap och äggulor. Tillsätt sedan örter och vitlök och mixa vidare. Tillsätt oljan droppvis under mixning till en fin majonnäs. Smaka av med salt.
Så över till Salsa Spaniola. Mixa den grillade gula paprikan , med citron, äggulor, spiskummin, sambal oelek, vitlök, salt och peppar. Tillsätt sedan oljan droppvis under fortsatt mixning till en fin creme.
Dela Hummern med hjälp av en vass bred kniv och en köttyxa så att du kommer igenom ordentligt och får ett fint snitt. Servera med det goda varma brödet med smör, såserna och citron.
Smaklig måltid!
Foto: Mette Ottosson , Recept och styling: Gladmage Catering