Blåmusslor med bläckpasta
Blåmusslor med bläckpasta, sardeller, blomkål och parmesan, 4 personer
Underbart god och vacker pastarätt med musslor!
1 kg blåmusslor från
3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
8 timjankvistar
4 dl vitt vin
olivolja
havssalt
400 g torkad bläckpasta
250 g små blomkålsbuketter
2 dl musselbuljong
40 g smör
40 g sardeller i olja av god kvalitet, helst de som finns i glasburk.
40 g parmesan alt pecorino
några kvistar rosmarin
Börja med att tina musslorna och skölj av dem. Låt rinna av. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Värm en stor kastrull på hög temperatur, häll ner olja, lök, timjan och musslor och låt det fräsa i en halv minut. Häll sedan på vinet och en nypa salt, och lägg på ett lock. Koka musslorna tills de öppnat sig, tar ca 3-4 min, skaka under tiden kastrullen på plattan med jämna mellanrum. Dra kastrullen från plattan, och lyft upp musslorna med hålsil till en tallrik. Koka upp buljongen och sila den. Håll den varm.
Koka pastan enligt anvisning på paketet. Värm en stor stekpanna eller en stor vid kastrull till stark värme, häll i lite olja, lägg ner blomkålen och rör om. Lägg i pastan och musslorna, slå på den varma buljongen och lägg i smöret. Koka hastigt upp och smaka av med saltet. Lägg upp pastan på ett stort fat, eller 4 djupa tallrikar. Lägg på sardellerna och hyvla över osten. Dekorera med några kvistar rosmarin.
Smaklig måltid!
Foto: Mette Ottosson , Recept och styling: Gladmage Catering