Bjärebröstfile med cidersås och päron
Bjärebröstfilé med cidersås och päron, 4 pers
Sagolikt god franskinspirerad kycklingrätt med cidersås, päron, smålök, timjan och bacon!
4 bjärebröstfiléer från
200 g schalottenlök
150 g små steklökar
1 kruka färsk timjan
1,5 msk kycklingfond
75 g smör
8-10 skivor bacon
3 mogna päron skurna i klyftor
0,5 liter päroncider
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
Börja med löken. Skala schalottenlöken och finhacka den. Lägg ner steklöken i en liten kastrull och låt koka i 2-3 min. Skölj med kallt vatten och skala den. Salta och peppra kycklingfiléerna, och lägg dem i en smord eldfast form eller gryta. Strö over finhackad färsk timjan, spara lite hela kvistar att toppa med när grytan är klar. Lägg hälften av smöret ovanpå kycklingen och löken runt om. Ställ in i 200 grader varm ugn och stek i ca 20 min.
Dela baconet i halvor och lägg ovanpå kycklingen. Stek i ytterligare 15 min.
Skär päronen i klyftor och rosta dem i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Lägg över på en tallrik. Häll cidern i pannan och reducera till drygt hälften. Blanda resten av smöret med mjölet och rör ner i cidern. Häll i grädden och kycklingfonden, låt småkoka under lock i ca 5 min.
Fördela päronen runt kycklingen och häll över cidersåsen. Ställ in i ugnen igen i ca 10 min, eller tills kycklingen är färdig.
Garnera med resten av timjanen och servera med en god sallad och ris eller ett gott bröd.
Smaklig måltid!
Foto: Mette Ottosson , Recept och styling: Gladmage Catering