Abborrfilé med primörer på danskt vis
Abborrfilé med primörer på danskt vis, 4 personer
En härlig rätt med abborrfilé, primörer och en superb vinsås!
600-700 g abborrfilé från
2 msk smör
några dillstjälkar
havssalt och vitpeppar
Primörer:
En knippa primörmorötter
4 persiljerötter
3 salladslökar
8 små steklökar
smör eller rapsolja
2 tsk curry
2 msk vitvinsvinäger
havssalt och vitpeppar
Vinsås:
5 dl fiskfond ( =1,5msk färdig fond på flaska + 4,5 dl vatten)
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
100 g smör
havssalt och vitpeppar
Till servering: Blandade färska örter, t. ex dill, persilja, gräslök o körvel.
Börja med att ansa primörerna och vänd dem i olja. Salta och peppra. Rosta primörerna i ugn på 175 grader i ca 15 min. De skall fortfarande ha en fast kärna.
Fortsätt med vinsåsen. Koka ner fiskfond och vin till hälften. Tillsätt sedan grädden och reducera till hälften. Tillsätt sist smöret i små klickar och mixa skummig. Smaka av med salt och peppar.
Stek sedan fiskfiléerna i smör och låt dillstjälkarna steka med, de ger en god smak. Filéerna steks 2-3 min på var sida.
Lägg upp grönsakerna snyggt på tallriken och sprinkla över vitvinsvinägern, pudra över curryn. Lägg filéerna snyggt över grönsakerna, häll över lite av såsen och toppa med gröna örter!
Smaklig måltid
Foto: Mette Ottosson , Recept och styling: Gladmage Catering